Kurczak, dwa warzywa i ser. Ta obłędna zapiekanka to patent na obiad, który znika w kilka minut
Zapiekanki z kurczaka często mają setki kalorii. Do tej dodaję tylko proste składniki i sos z bulionu, przez co nawet z parmezanem nie zapewnia ich tak wiele. Potrawę można więc zjeść nie tylko na obiad, ale także na kolację. W komplecie z mięsem jest już zestaw warzyw, więc do lekkiego posiłku nie trzeba dokładać nic więcej.
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i bakłażanem?
Danie składa się z kilku elementów, które trzeba przygotować osobno. To smażone plastry kurczaka, pieczone plasterki bakłażana oraz mieszanka bulionu z czosnkiem i ziołami do podlewania zapiekanki.
Przygotowane plastry układam na przemian z pomidorami koktajlowymi i skrapiam całość sosem. Wystarczy posypać wierzch serem i można wstawiać naczynie do piekarnika.
Przepis: Zapiekanka z kurczakiem i bakłażanem
Pyszna kompozycja mięsa drobiowego i warzyw zapiekana z parmezanem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
- 2 bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 80 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Podpiekanie warzywNastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę pergaminem do pieczenia, wylej 1-2 łyżki oliwy i rozsmaruj. Pokrój bakłażany w poprzeczne plastry o grubości około 1 centymetra, połóż na pergaminie i przesuwaj, by pokryć je od spodu oliwą, po czym obróć i powtórz czynność. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Piecz około 20 minut, aż będą miękkie i lekko rumiane. Nie wyłączaj pieca.
- Szykowanie sosuW tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do bulionu wraz z oregano.
- Smażenie kurczakaPokrój kurczaka w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż je na 2 łyżkach oliwy po 2-3 minuty na stronę, aż się lekko przyrumienią.
- Przygotowanie zapiekankiUkładaj w żaroodpornym naczyniu na przemian pomidorki koktajlowe, plasterki bakłażana, pomidorki i plastry kurczaka. Polej równomiernie sosem, oprósz pieprzem, posyp startym parmezanem i zapiekaj około 20 minut, aż ser się roztopi, a wierzch zarumieni.
Co można zrobić z bakłażana?
Warzywo wymaga obróbki cieplnej, bo na surowo jest niestrawne. Bakłażan pasuje do zup, gulaszów, zapiekanek i dipów. Można przyrządzić go na kilka zasadniczych sposobów.
Pieczony
Bakłażan z piekarnika ma rumianą skórkę i miękki, kremowy, lekko słodki miąższ. Jest dobry w zapiekankach, sałatkach i pastach. Plastry o grubości 1-1,5 cm piecze się około 30 minut w 180 stopniach, a połówki – około 45 minut.
Smażony
Jest złocisty i miękki o lekko orzechowym aromacie. Plastry lub kostka o boku 1,5-2 cm potrzebują około 3-5 minut na patelni. W takiej postaci to smaczny składnik leczo, curry czy farszu do naleśników i pierogów.
Duszony
Tak przygotowane warzywo ma kremową konsystencję i szybko przechodzi aromatami przypraw. Jest idealne w potrawach typu ratatouille, gulaszów i innych dań jednogarnkowych, jak również pasty z papryki i pomidorów.
Grillowany
Plastry bakłażana z rusztu mają dymny aromat i mięsistą konsystencję. To świetny dodatek do przystawek, kanapek czy roladek z serem i ziołami.
Pieczony w całości
Nakłute warzywo, opieczone przez 35-45 minut w temperaturze 200 stopni, jest źródłem miękkiego miąższu, który stanowi podstawę klasycznej pasty baba ghanoush, a także innych dipów.
Panierowany
Plastry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Obtacza się w mące, jajku i tartej bułce, po czym smaży na złoto po 2-3 minuty na stronę albo piecze w 200 stopniach przez 20-25 minut. To pyszna przekąska, a ponadto dodatek do kanapek i burgerów.